Muzeul Multimedia

Cel de-al doilea eveniment cultural,care a avut loc in data de 18 noiembrie 2014 , a fost lansarea proiectului “MUZEUL MULTIMEDIA AL POLITIEI DE FRONTIERA”, proiect dezvoltat de Asociaţia Pro Culturalia Aurea, în parteneriat cu Muzeul Poliţiei de Frontieră din Giurgiu, cu finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Am dorit realizarea unui muzeu virtual, după normele şi programele actuale de digitalizare a arhivelor, de iesire din spatiul fizic al muzeului in lumea virtuala si de accesibilizare a informaţiei muzeale pentru categorii cât mai largi de public.
Pentru contemporani, dar mai ales pentru tinerii de azi, se impune ca muzeul sa raspunda cerintelor si modului lor de viata si de studiu, in care lumea virtuala are o pondere deosebită, pentru a se putea acomoda vremii si a-si gasi utilitatea in noul context. De asemenea, din practica, am constatat ca un muzeu trebuie sa tina pasul cu tehnica moderna, dar si cu varietatea modurilor de expunere si de prezentare a obiectelor, epocilor istorice si culturii unui popor, majoritatea muzeelor lumii deruland, in prezent, programe de acest fel.
Tinand cont de aceste aspecte, echipa noastra de proiect a hotarat continuarea proiectului derulat anii trecuţi cu finantarea AFCN (pe atunci, o regandire a conceptului Muzeului Politiei de Frontiera) facand un nou pas in acest domeniu si anume crearea unui muzeu virtual care sa fie expus in spatiul virtual (in cadrul unui site de internet, care sa contina si un tur virtual al muzeului, dar şi a unei baze de date accesibile de pe un touch screen de mari dimensiuni în interiorul muzeului).
De asemenea, luam in considerare faptul ca pentru omul societatii actuale accesarea seaca, prin citire, a informatiilor are putin succes. De aceea, dorim ca muzeul nostru virtual sa se bazeze pe exploatarea surselor alternative de documentare – jocul stiintific, accesarea informatiilor vizuale (fotografii si filme), care au mai mult impact si pot fi accesate relativ pasiv de catre utilizatorul mai putin obisnuit cu efortul cititului, posibilitatea de accesare exacta si instant a informatiei dorite, prin chei de cautare, precum si gradarea aprofundarii informatiei, pe paliere de dificultate si profunzime, pentru ca utilizatorul sa aprofundeze exact atat cat doreste, de la simplul enunt al informatiei, pana la detalii stiintifice si tehnice.
Proiect de cercetare, conservare si promovare a valorilor patrimoniului istorico-militar romanesc, dar si o regandire a conceptului de muzeu si de educatie muzeala si culturala, proiectul nostru este, de fapt, primul muzeu virtual al granicerilor din Romania, contribuind la promovarea valorilor patrimoniului istorico-militar din acest domeniu.
Proiectul pune in valoare conceptul de muzeu modern, viu, adaptat ca limbaj si mod de prezentare epocii in care traim si tehnicii moderne, punand in slujba vizitatorilor toate mijloacele multimedia de care dispunem in prezent, precum si rezultatele unei riguroase documentari in plan sincronic si diacronic privitoare la granicerii din Romania.
Prin acest proiect , am dorit sa oferim nu numai un muzeu digital, ci si instrumentele necesare recontextualizarii muzeului in societatea actuala, precum si a vizitatorului, in muzeu, prin accesarea interactiva a informatiilor si posibilitatea alegerii caii de acces – prin joc, prin chei de cautare, prin accesarea arhivei multimedia, pe paliere de dificultate.
Stim bine ca metodele educative clasice sunt deja depasite pentru tanara generatie. De aceea, am dorit sa oferim noi metode educative, adecvate formarii si interesului omului contemporan, tinand cont de firea acestuia, de disponibilitatea si deschiderea sa catre studiu, de instrumentele si modalitatile care ii sunt accesibile si care i-ar putea trezi interesul, dar si de accesibilitatea si alternarea surselor informative care stau la indemana omului modern.
Am optat pentru aceasta metodologie intrucat ea raspunde exigentelor diferitelor categorii de public, fiind o abordare care utilizeaza limbajele si modurile de comunicare cu impact deosebit in epoca noastra, folosind facilitatile tehnicii moderne, dar reconstituind si atmosfera de epoca. Acest tip de abordare deschide, practic, portile muzeului oricarei categorii de public, formand o categorie de vizitatori care au posibilitatea sa-si personalizeze conceptul de muzeu, conform nevoilor si interesului lor.
Nădăjduim într-o bună receptare a proiectului nostru, realizat cu scopul dinamizării Muzeului politiei de frontiera romane din Giurgiu, spre atragerea publicului către vizitarea acestui muzeu şi trezirea interesului tinerilor pentru valorile patrimoniului istorico-militar din muzeu.

Author: MPF