Arta in transee

Două evenimente culturale deosebite au avut loc in data de 18 noiembrie 2014 la Muzeul Politiei de Frontiera din Giurgiu.
Prin eforturile sustinute ale comisarului sef Cristian Fiera, seful muzeului, a avut loc vernisajul expoziției itinerante de fotografie documentara, ”Arta în tranșeele Primului Război Mondial” organizata de Ambasada Republicii Cehe și Centrul Ceh la București, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la atentatul de la Saraievo asupra moștenitorului tronului Austro — Ungariei, Arhiducele Ferdinand d’Este și asupra soției sale Sofia, Ducesă de Hohenberg, pana la sfarsitul acestui an si la la Muzeul Politiei de Frontiera din Giurgiu. Aceste expoziție deschisa pana la sfrsitul acestui an,este organizata de Ambasada Republicii Cehe și Centrul Ceh la București în parteneriat cu Cercul Militar Național, Studioul de Arte Plastice al Armatei, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și Muzeul Militar Național ”Ferdinand I”.
Expoziția unică pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacția artiștilor plasticieni cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front sau cu veștile sosite de pe câmpurile de luptă. Expoziția cuprinde operele artistului plastic recunoscut în lume Frantisek Kupka, iar aceasta prezintă și alți pictori cehi renumiți ca Otto Gutfreund, Emil Filla, Václav Spála, Josef Váchal sau Vojtěch Preissig. De menționat este de pildă ciclul de grafică al artistului Josef Váchal format din șapte xylografii în culori care evocă într-un mod singular momentele înspăimântătoare ale războiului, pe care autorul le-a văzut că pe o creație a diavolului. O parte independentă a expoziției o formează caricaturile și desenele de amator, dar cu atât mai impresionante provenite din jurnalele de însemnări ale soldaților.
La acest eveniment a participat ambasadorul Republicii Cehe la București, Excelenta sa, Domnul Jiří Sitler alaturi de alti membri ai ambasadei, Domnul chestor de politie Ioan Tarsanoaga, din partea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor culturale locale , televiziuni si un numeros public. In discursul sau, ambasadorul Republicii Cehe Domnul Jiří Sitler, spunea: ”Cu această expoziție vrem să reamintim toate victimele Primului Război Mondial, indiferent de ce parte au luptat. Soldații cehi și români, ale căror suferințe sunt ilustrate în expoziție au luptat atât în rândurile Antantei, cât și ale armatei austro-ungare. Alianța Cehilor și a Românilor în cadrul Antantei a devenit unul dintre fundamentele relațiilor strânse dintre Cehoslovacia și România din perioada interbelică bazate pe prietenie și parteneriat comun.”
Expoziția ”Arta în tranșeele Primului Război Mondial” reprezintă un eveniment important pe simezele din Romania. Artiștii din Republica Cehă au redat, prin mijloace specifice, la o sută de ani distanță, dramatismul și ororile ’marelui război’, așa cum a fost denumită de contemporani prima conflagrație mondială din 1914-1918. ‘’Prin lucrările pe care le conține, expoziția este o invitație la neuitarea tragediei de la începutul secolului al XX-lea”, cum spunea directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, general maior (r) dr. Mihail E. Ionescu .
Prin expoziția găzduită de Muzeul Politiei de Frontiera din Giurgiu. ne înscriem pe agenda culturii societății contemporane de comemorare a Centenarului Primului Război Mondial. Din perspectiva cehă și românească încercăm să surprindem pentru marele public prin formele artei plastice povestea generației pierdute în anii războiului plini de lipsuri, foamete și moarte.
Azi, când la fel ca și acum un secol în urmă, lumea pornea spre direcția globalizării, în epoca NATO și a forțelor militare cu capabilități de excepție și acțiuni militare integrate moderne, unde câmpul de luptă nu mai aparține exclusiv spectrului militar, este nevoie de învățămintele acestui conflict uriaș asupra evoluției umane și deopotrivă de convingerea unanimă de a nu mai avea parte de conflicte indiferent de intensitatea lor.

Author: MPF