Expozitie Valentin Tanase

”La început au fost Povestiri istorice de Dumitru Almaş. Pe coperta mare, voievodul Ştefan pleacă la luptă. Am 5 ani, iar la bunica, de Crăciunul lui 1981, mama îmi dăruieşte cartea. Mirosul sobei. Nu ştiu încă să citesc, aşa că mă las vrăjit de ilustraţiile poveştilor. Bucurie. Ha, ha. Aşa mă întâlnesc cu desenele lui Valentin Tănase.
La şcoală, primesc Cutezătorii. Pe ultima pagină, benzi desenate.
Din nou, Valentin Tănase. Primesc şi Luminiţa şi Şoimii patriei. Întâlnesc alţi eroi, înfăţişând mitologia mea de personaje.
Învăţ să desenez şi eu. Fac benzi desenate. Copiez pe geam chipurile dragi din casetele colorate. Desene lui Valentin Tănase. Apoi le colorez, în caiete şi planşe. Am albumele mele mele. Pastişez.
Cumpăr cărţi. Banii de buzunar se duc pe copertele familiare. Recunosc stilul lui Valentin Tănase. Cărţi pentru copii şi tineret. Unele au şi ilustraţii. Uraa. Desenate tot de el. Părinţii ştiu deja cum să-mi aleagă din librărie darurile de Moş Gerilă. În vacanţe, la chioşcurile de ziare, încep să caut almanahurile anuale în care apar desenele lui.
Particip şi eu, în sfârşit, la un concurs de benzi desenate. Am 13 ani. Iau menţiune. Un joc de şah şi o geantă de voiaj. Cu care plec în 1989 în excursie la Bucureşti. Împrenună cu tata. Vreau să văd fresca de la Muzeul Militar. Pictată tot de Valentin Tănase.
După 1990. Cumpăr tot mai multe cărţi cu copertele lui. Găsesc chiar şi Cei trei muşchetari, aşa că arunc ediţia în care-am citit romanul prima oară. Apar revistele BD. O groază de comori grafice .
Între timp, în cei 20 de ani, aflu că are expoziţii, pictează fresce. Chiar şi biserici. Ridică statui, proiectează monumente. Tot Valentin Tănase.
Sîmbătă dimineaţă. 17 septembrie. Sunt acasă la Valentin Tănase. Admir.Atelierul. Un tablou neterminat. Schiţele. Pensulele. Şevaletul. Şi mai ales. Mâinile. Care au născut decorurile minunate ale copilăriei mele”

Asa il descria pe blogul sau, Dragos C. Butuzea , pe maestrul Valentin Tanase. http://artapeintelesultuturor.blogspot.ro/

E timpul să vă prezint un artist plastic român, Valentin Tănase.

Născut la 6 septembrie 1954 în Iaşi, a absolvit Institutul de Arte Plastice, „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în anul 1978. Este Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1981 și director al Studioului de Arte Plastice al Armatei din 1997.
Din 1977 participă la majoritatea manifestărilor expoziționale de artă cu caracter munincipal sau național organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România.
Între 1981 – 2008 a deschis 36 de expoziții personale de pictură și grafică în București, Brașov, Sibiu, Constanța, Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Lille (Franța), Roma (Italia), Bruxelles (Belgia), Viena (Austria), Praga, Kromeriz (Cehia), Bratislava (Slovacia), Hurth-Koln (Germania), Veria (Grecia) și Beijing (China).
A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C. și Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București.
Joi 21 noiembrie 2013, la Muzeul Poliției de Frontieră Române, publicul giurgiuvean a putut admira lucrări ale valorosului pictor Valentin Tănase reunite in expoziţia intitulată ,,EFIGII ISTORICE”.

Artistul plastic Valentin Tănase redă in creațiile sale cu multă măiestrie, rafinament si expresivitate, portrete ale personalităților marcante din istoria României, din rândul căroranu au lipsit cele ale lui Mihai Viteazu, Vlad Țepes, Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I, Regele Ferdinand, figuri ce au generat efigii, puternic legate de trecutul acestor așezări precum și scene din lupta pentru apararea integrității și a independenței neamului român.
De-al lungul carierei sale artistice, Valentin Tănase a câştigat numeroase premii, încercând, rând pe rând, şi alte modalități artistice de exprimare, cum ar fi scluptura , arta grafică sau ilustraţia de carte. După cum ne mărturisea, pictura şi chiar sculptura l-au atras însă în mod constant, simțindu-se extrem de inspirat la fel de mult, de amândouă. Istoria şi studiul istoriei au devenit un al doilea hobby al artistului, exercițiu ce i-au oferit ocazia de a le contopii în ceea ce domnia sa numea ”Efigii istorice”.
Artistul Valentin Tănase ne mai mărturisea cum încă din anii copilăriei sale eroii lui preferaţi au fost voievozii, și în special Mihai Viteazul şi Ştefan Cel Mare, pesonaje ce l-au urmărit obsesiv în exercițiul său artistic, încă din anii adolescenţei până astăzi, în tot acest timp simțindu-se mereu măcinat de dorința de a-i schița, de a-i întruchipa într-o nouă ipostază artistică. Întrebat unde i-au fost primite cel mai bine lucrările, artistul ne spunea că cele mai multe expoziţii le-a avut în Franţa, unde întrega sa operă a fost bine primită, și nu doar cea de inspiraţie istorică .

Maestrul Valentin Tănase ne-a declarat că a fost onorat de a fi oaspetele Muzeului Politiei de Frontiera într-un oraș de frontieră, în care se regăsesc imaginile a numeroase figuri istorice, având totodată șansa de a cunoaște aici oameni avizați în artă, care i-au putut aprecia lucrările expuse pe simezele muzeului, parcă in completarea impresionantei expozitii permanente de uniforme militare a muzeului .
Mulțumim pe această cale, doamnei artiste plastice Petra Șerbănescu Tănase, colegă de facultate cu maestrul Valentin Tănase, cea care ne-a intermediat contactul cu renumitul artist.

evt4 evt1 evt2 evt3

Author: MPF